feb 3 / 2011
Bing ontkent kopieergedrag niet
Microsoft ontkent niet dat zijn zoekmachine Bing leentjebuur speelt bij concurrent Google, zoals het laatstgenoemde bedrijf beweert. De softwaregigant geeft aan de zoekresultaten van Bing via 'talloze bronnen' te optimaliseren.
In de zomer van 2010 bleek uit een experiment van Google dat Microsoft de zoekresultaten van Google gebruikt voor zijn eigen Bing Toolbar. Google
Microsofts Harry Shum bevestigt deze uitleg op Bings eigen blog. Bing gebruikt volgens hem meer dan duizend verschillende signalen voor zijn algoritme. Hij noemt de onthulling van Google slechts 'een spionageroman-achtige stunt'. "Het was een creatieve tactiek van onze concurrent en we zien het als een compliment in vermomming." Bing-directeur Stefan Weitz geeft daarnaast aan dat dit in principe allang bekend is. Volgens hem is het bij pers en analisten nooit een geheim geweest dat de voorlopers van de Bing Toolbar, waaronder de MSN Toolbar, ook al registreerden wat een gebruiker zocht en hoe lang hij op de resultatenpagina's bleef.
In de zomer van 2010 bleek dat de zoekterm 'torsorophy' bij Bing, zonder Googles spellingscorrectie naar 'tarsorrhaphy', zoekresultaten oplevert die overeenkomen met de resultaten voor die zoekterm bij Google. In oktober 2010 namen de vermoedens van het kopieergedrag van Bing toe toen Google zijn topresultaten met die van Bing vergeleek. Google bedacht een experiment; honderd kunstmatige termen zoals 'hiybbprqag' leverden zoekresultaten op die totaal niet aan deze lettercombinatie te linken waren.
Hierna gaf Google twintig medewerkers een laptop met een verse installatie van Windows, inclusief Internet Explorer 8 en een onaangepaste Bing Toolbar. Na enkele weken werd Googles vermoeden bevestigd en doken de onnatuurlijke aanpassingen op in het algoritme van Bing. Google concludeert hieruit dat Microsoft Googles zoekresultaten voor zichzelf gebruikt via de in Internet Explorer 8 aanbevolen websites, de Bing Toolbar of een andere methode. Google bracht dit nieuws net voor Farsight 2011, een conferentie over de toekomst van zoekmachines, naar buiten.
Bron : tweakers.net, 02/02/2011
Terug